Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Διατροφή καναρινιών φωνής

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην αναπαραγωγή και την σωστή εξέλιξη των μικρών μας φίλων είναι η σωστή διατροφή τους. Ανάλογα την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε και τον τύπο εκτροφής (εσωτερική, εξωτερική) τον οποίο ακολουθούμε θα πρέπει να παρέχουμε στο καναρίνι μας κατάλληλο μείγμα σπόρων, αυγοτροφή, φρούτα και λαχανικά.
Ένα κλασσικό μείγμα σπόρων είναι:

  • 80%  κεχρί
  • 8%  περίλλα λευκή
  • 4%  λιναρόσπορος
  • 4%  κανναβούρι
  • 4%  νίζερ
Κεχρί
Νίζερ



Λιναρόσπορος

Περίλλα άσπρη

Κανναβούρι
Με το παραπάνω μείγμα μπορούμε να ταΐζουμε τα καναρίνια μας καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου. Σε περίπτωση εξωτερικής εκτροφής, αλλά και κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου θα πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά των λιπαρών σπόρων όπως παρακάτω:

  • 70%  κεχρί
  • 7%  περίλλα λευκή
  • 6%  λιναρόσπορος
  • 7%  κανναβούρι
  • 10%  νίζερ
Εξίσου καλή είναι και η παροχή αυγοτροφής ή βρασμένου αυγού (τουλάχιστον 10 λεπτά βράσιμο), τα οποία δίνουν ένα καλό ξεκίνημα στην αναπαραγωγική μας περίοδο. Κατά την διάρκεια της περιόδου ξεκούρασης θα πρέπει να δίνεται στα αρσενικά μία φορά την εβδομάδα, ενώ στα θηλυκά δύο, για να αποκτήσουν δυνάμεις για την επικείμενη αναπαραγωγική περίοδο. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόληψη σε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στον αρσενικό και κάθε μέρα στην θηλυκιά. Εφόσον εκκολαφθούν οι νεοσσοί θα ήταν καλό η αυγοτροφή να παρέχεται σε πατέ μορφή, η οποία βοηθάει πιο πολύ τους γονείς στην σίτιση και τους νεοσσούς στην λήψη της.

Αυγοτροφή Πατέ


Αυγοτροφή Ξηρή

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να παρέχονται 1-2 φορές την εβδομάδα σε περίοδο ξεκούρασης και η ποσότητα να αυξηθεί στην περίοδο αναπαραγωγής και πτερόρροιας σε 3-4 φορές την εβδομάδα. Τα Τιμπράντος θα πρέπει να τρώνε φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν θα πρέπει να περιέχουν χρωστικές κόκκινου παράγοντα όπως για παράδειγμα η καροτίνη.
Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα φρούτων και λαχανικών ιδανικά για τα καναρίνια είναι: μήλο, αγγούρι, ακτινίδιο, μαρούλι, σπανάκι (σε μικρές ποσότητες),  γλιστρίδα, μπρόκολο, τσουκνίδα, σύκο, πορτοκάλι. Φυσικά πριν τα δώσουμε για κατανάλωση θα πρέπει να πλυθούν αρκετά καλά και να στεγνωθούν εξίσου καλά. Σημαντικό είναι ότι μετά από 1 ώρα που θα τους τα έχουμε δώσει θα πρέπει να τα βγάλουμε για να μην χαλάσουν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.



 

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας... έχω ένα αρσενικό καναρίνι και μου είπαν ότι είναι Timbrado. Υπάρχει σε pet shop συσκευασμένη τροφή με τις αναλογίες σπόρων που αναφέρετε στο άρθρο σας; Μέχρι τώρα του δίνω την Versele και αυγοτροφή. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, η Versele η super premium είναι πάρα πολύ καλή και αρκετά πλούσια. Εξίσου καλή και πολύ κοντά στο μείγμα σπόρων από πάνω είναι και η Manitoba t3 platino. Το συγκεκριμένο μείγμα δεν υπάρχει έτοιμο σε κάποιο pet αλλά μπορείτε να το φτιάξατε μόνος σας, αγοράζοντας μεμονωμένους σπόρους!! Για ό,τι άλλο θελήσετε είμαστε στην διάθεση σας!

      Διαγραφή